عنوان : سیستم پكس یكپارچه در واحدهای تابعه دانشگاه راه اندازی شد
 ۱۳۹۵/۱۲/۱۰

مهندس فهیمه عباسی اصل مدیر آمار و فنآوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از راه اندازی سیستم پکس (PACS) یکپارچه در واحدهای تابعه دانشگاه خبر داد.

وی بیان داشت: یکی از موضوعاتی که به طور جدی در امر مدیریت بیمارستانی مورد توجه قرار دارد، موضوع بایگانی تصاویر پزشکی است. هرساله حجم بالایی از تصاویر اعم ازMRI ، سی تی اسکن و رادیوگرافی در بیمارستان‌ها تهیه می شود که بایگانی، ذخیره‌سازی و بازیابی آن‌ها، علاوه بر زمانبر بودن، هزینة زیادی را به بیمارستان‌ها تحمیل می کند.

عباسی اصل تصریح کرد: مطابق مصوبات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تصاویر پزشکی باید به مدت 10 سال در بیمارستان‌ها نگهداری شوند. بیمارستانهایی که حجم فعالیت واحد رادیولوژی آن و تصاویری که سالانه در آن‌جا تهیه می شوند، قابل ملاحظه است و این امر مشکلات بسیاری از جنبه تأمین فضای کافی برای نگهداری تصاویر و هم‌چنین زمانبر بودن بازیابی یک تصویر از میان انبوه تصاویر بایگانی‌شده، ایجاد می کند. از سوی دیگر به دلیل وارداتی بودن فیلم های رادیولوژی، هزینه تحمیل‌شده به بیمارستان برای تهیة فیلم های آرشیو، لوازم جانبی مورد نیاز و هم‌چنین کارکنان فعال در این واحد بسیار زیاد است.

وی تأکید کرد: وجود چنین مشکلاتی باعث شد تا بهره گیری از سیستم PACS، به عنوان یک گزینه هوشمندانه در امر بایگانی تصاویر پزشکی، در دستور کار مدیریت آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز قرار گیرد.

عباسی اصل اظهار داشت: سیستم PACS، نرم افزاری برای بایگانی و بازیابی تصاویر پزشکی است که با اضافه کردن قابلیت‌ها و ابزارهای جانبی به آن، می تواند کاربردهای متنوعی داشته باشد. از جمله این قابلیت‌ها، مرتبط شدن آن با HIS بیمارستان (تصاویر پزشکی اعم از سی‌تی‌اسکن، MRI  و رادیوگرافی به پرونده بیمار الحاق می شود) و امکان مشاهده تصاویر از تمام ایستگاه‌های پرستاری و هم‌چنین خارج از بیمارستان ایجاد خواهد شد.

مدیر آمار و فنآوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه افزود: با پیگیری مداوم و مستمر و بازدید از 8 شرکت دارای توانمندی راه اندازی پکس بیمارستانی، یک شرکت داخلی با توانمندی بالا انتخاب و قرارداد منعقد شد. در فاز اول راه اندازی، این نرم افزار در بیمارستان امام خمینی (ره)، رازی و گلستان راه اندازی و به سیستم یکپارچه و نسخه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز متصل شدند.

عباسی اصل اظهار داشت: در حال حاضر کلیه پزشکانی که بخواهند از این سیستم استفاده کنند، کافی است پس از دریافت نام کاربری و رمز ورود خود به سامانه مرکزی متصل و به تصاویر و پروفایل بیماران خود دسترسی داشته باشند. با این سامانه مرکزی دسترسی به تصاویر بیماران به صورت آنلاین و در تمام ساعات شبانه روز میسر خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: در فاز دوم این سیستم در بیمارستانهای شفا، ابوذر، آیت الله طالقانی، سینا، شهید چمران سوسنگرد و 22 بهمن مسجدسلیمان راه اندازی خواهند شد که پس از آماده سازی زیر ساخت های لازم توسط بیمارستانها، سیستم پکس در این بیمارستانها به نسخه مرکزی وصل و قابل بهره برداری خواهند شد.

مدیر آمار و فنآوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه در پایان برخی از دستاوردهای این پروژه را تشریح کرد:

• افزایش کیفیت و دقت تصاویر پزشکی
  • کاهش حجم و نیروی انسانی مورد نیاز برای بایگانی تصاویر
  • صرفه جویی در هزینه های بیمارستان
  • جلوگیری از گم شدن فیلم ها و دوباره کاری
  • کوتاه و ساده‌شدن زمان بازیابی تصاویر از بایگانی و امکان ذخیره‌سازی و بایگانی کردن کلیة تصاویر رادیولوژی مانند  CR، DR و DDR که قابلیت انتقال دیجیتال دارند
  • تحقق ابلاغیه‌های قانونی و امکان نگهداری مستندات تصویری بیمارستان برای مدت زمان بیش از ده سال
  • بهبود تشخیص و درمان بیماران
  • بهره برداری  پژوهشی و تحقیقاتی